През Средновековието възниква необичайна чума. Нейните събития са най-добре запечатани в Страсбург,

...
През Средновековието възниква необичайна чума. Нейните събития са най-добре запечатани в Страсбург,
Коментари Харесай

Танцовата чума на Европа. Защо хората са умирали от забавление

През Средновековието поражда необикновена чума. Нейните събития са най-добре запечатани в Страсбург, на територията на модерна Франция. Болестта била доста странна, тъй като хората се въртели и въртели в танц, пише Heritage Daily.

Известно е, че жена на име Troffe се твърди, че е била ухапана от " танцов бръмбар ". По време на естествена разходка по улицата тя почнала да танцува бързо. Седмица по-късно няколко други хора също се държали по сходен метод. И до август 400 души се държали по същия чудноват метод. Те танцували безкрай по улиците, изтощени до гибел - някои получили инфаркт или инсулт.

Тази чума има няколко версии за произхода си. Една от тях е обвързвана с проклятието. Католиците от XVI век вярвали, че Свети Вит - прочут още като Гуидо или Гай - е прокълнал локалните със " Свещения танц на Вит ". Това се дължи на преследването на Диоклециан през 303 година пр.н.е., което довело до неговата мъченическа гибел.

Но още през 17 век този танц е диагностициран с автоимунно заболяване - хорея на Сиденхам. Възниква след зараза със стрептокок. Това е жанр бактерии от семейство Streptococcaceae, които засягат както животни, по този начин и хора. Те живеят в дихателните и храносмилателните пътища, изключително в устата, носа и дебелото черво. Симптомите на инфекцията са потрепвания, придвижвания на ръцете и краката и деформиране на лицето. Но толкоз доста хора не могат да се разболеят от него по едно и също време.

Има и друга доктрина за произхода. Тя е свдързана с гъба, наречена " рог ", нейните свойства са ненапълно сходни на LSD. Поради това евентуално хората могат да страдат от халюцинации, зрителни разстройства, разширени зеници и параноя. Гъбата пораства върху доста зърнени култури, които се употребяват за подготвяне на самун. Въпреки че тази версия има право на живот, тя не изяснява чумата. Експертите настояват, че резултатът на халюциногена изчезва за по-малко от ден.

И най-после, би трябвало да се помни, че през Средновековието Европа е била свързвана с глада и други нелечими заболявания. Може би чумата от 1518 година е резултат от начина на живот на локалните поданици. Преди страха от гибелта се появява суматоха, която провокира всеобщо психогенно заболяване.

И до през днешния ден събитията от 1518 година остават най-известните от многото истории за танцуващата чума.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР